Highlights

Nationale Voorleesdagen

27 januari t/m 6 februari - We hebben er een geitje bij!
Tijdens de Nationale Voorleesdagen stond het prentenboek We hebben er een geitje bij centraal. Om zoveel mogelijk peuters kennis te laten maken met dit prentenboek werden er veel activiteiten georganiseerd. Op alle vestigingen werd 1 of meerdere keren voorgelezen uit het prentenboek. Er waren voorstellingen, er werd gedanst, gezongen en muziek gemaakt. Op 7 scholen in Alkmaar werd er voor de 9e  keer voorgelezen door burgemeester en wethouders en politie en brandweer. Voor ouders werd in samenwerking met de GGD een lezing georganiseerd die werd bezocht door 80 ouders. Ook in zorgcentrum Prins Hendrik in Egmond aan Zee werd voorgelezen voor bewoners van het zorgcentrum en kleuters van basisschool de Driemaster. Op de laatste zondag van deze feestelijke week kwam de auteur van het bekroonde boek, Marjet Huiberts, naar de vestiging in Alkmaar Centrum.
Boekenweek

12 tot en met 20 maart - Was ich nog zu sage hatte
De Boekenweek, die plaatsvond van 12 t/m 20 maart 2016, stond geheel in het teken van onze oosterburen. Onder het motto ‘Was ich noch zu sagen hätte’ organiseerde Bibliotheek Kennemerwaard allerlei soorten activiteiten.
De Boekenweek werd geopend met een openingsconcert door Het Blazersensemble uit Heerhugowaard.
Journalist Sietse van der Hoek schetste tijdens de lezing ‘Alles Klar’ een beeld van onze verduitsing met een waaier aan schitterende voorbeelden.
Aan de hand van muziekvoorbeelden gaf dirigent Pieter-Jan Olthof een toelichting op De Matthäus Passion.
Kunsthistoricus Martijn Pieters verzorgde een lezing over de onderlinge culturele uitwisseling en waardering tussen de kunstenaars in Vlaanderen en Duitsland.

Met een quiz over kennis van Duitsland, Duitse liedjes en korte boekfragmenten uit Duitse jeugdboeken en literatuur werd de Duitse taal en cultuur spelenderwijs over het voetlicht gebracht door workshopdocenten Roos Breitenfeld en Sabine Poetz van de Volksuniversiteit Alkmaar.
In een eenmalige gelegenheidsleeskring werd de novelle Een minuut stilte van Siegfried Lenz besproken.


Kinderboekenweek

5 t/m 16 oktober - Voor altijd jong
Tijdens de Kinderboekenweek stonden de opa’s en oma’s centraal. De grootouders spelen immers een belangrijke rol in het leven van kinderen. Vaak als oppas en we zien dan ook dat steeds meer kinderen juist met de grootouders de bibliotheek bezoeken.
De opening was een feestelijke bijeenkomst met een combinatie van activiteiten (oudhollandse spelletjes en digitale en nieuwe spelletjes). Zo kan jong van oud en andersom oud van jong  iets leren. Diverse activiteiten zijn georganiseerd in de vestigingen. Voor de jongsten was er peuterdans en voorlezen. Ook was er een grootoudercafé, daar kunnen opa’s en oma’s samen met hun kleinkinderen allerlei leerzame, ontwikkeling gerichte  spelletjes  uitproberen.

Voor de oudere kinderen was er een speciale  filmworkshop bedacht voor dit thema. Maak een For ever Young videoportret. Voor deze speciale week zijn Jan Klaassen en Katrijn weer tot leven gebracht bij de twee poppenkastvoorstellingen door Belletje Sterk.  Ruim 100 aanwezigen hebben genoten van de poppenkasthelden van vroeger,  in een nieuw verhaal van nu.

Verder waren er diverse workshops voor de kinderen georganiseerd en lezingen voor de ouders bijvoorbeeld over innerlijke taal.
Tijdens de Kinderboekenweek werd de bibliotheek door meer kinderen bezocht dan de rest van het jaar en is er een duidelijke stijging van het aantal uitleningen door kinderen.  Zo ligt het aantal uitleningen door kinderen tijdens de Kinderboekenweek hoger, als in een vergelijkbare periode. Het aantal jeugdinschrijvingen was tijdens de Kinderboekenweek 2016 bijna een keer zo hoog dan tijdens vergelijkbare periodes.


Nederland Leest

Maand november
De rol van de bibliotheek is de laatste jaren veranderd; meer dan ooit is het een centrum van ontmoeting en debat. De landelijke campagne Nederland Leest veranderde mee. De campagne wilde in 2016 Nederland niet alleen aan het lezen zetten, maar ook aan het debatteren. Debat in de bieb over het thema: democratie.

Bibliotheek Kennemerwaard heeft in 2016 volop ingezet op dat debat. Op 7 november gunde Femke Halsema het publiek een kijkje in het reilen en zeilen van de Tweede kamer. De aanwezigen konden uitgebreid vragen stellen aan de oud politica. Op 30 november mocht bibliotheek Kennemerwaard het provinciaal slotdebat organiseren waarbij het publiek, waaronder een clubje enthousiaste leerlingen van het Huygens College, met elkaar in debat ging over een aantal stellingen die met de democratie te maken hadden. Daarnaast was er nog een debat van Art. 1 in Alkmaar Centrum en diverse andere activiteiten in de verschillende vestigingen van Kennemerwaard.


Nederland Doet actie met collega’s

Op vrijdag 12 maart hebben medewerkers van Bibliotheek Kennemerwaard een aantal bewoners van De Oude Trambaan in Alkmaar begeleid tijdens een wandeling en High Tea. De Oude Trambaan is een stedelijk kleinschalig woonproject voor ouderen met dementie. Samen met 2 verzorgers werden een aantal ouderen begeleid tijdens een wandeling door de binnenstad en een High Tea bij restaurant Zegels. De ouderen hebben er zeer van genoten.


Jheronimus Bosch Vreemde drollen ende seltsame grillen?

In 2016 herdacht men door middel van talloze manifestaties het 500ste sterfjaar van één van de meest geïnterpreteerde schilders uit de Nederlandse schilderkunst, Jheronimus Bosch. In zijn geboorteplaats ’s-Hertogenbosch was van 13 februari t/m 8 mei een overzichtstentoonstelling  met werken uit internationale collecties. Er werden in drie vestingen lezingen over hem georganiseerd. In de lezingen door kunsthistoricus drs. Martijn Pieters, werd ingegaan op het leven, werk en invloed van deze fascinerende schilder en werd er gekeken of zijn werk werkelijk bestond uit ‘vreemde grappen en bijzondere grillen’, zoals een 16de eeuwse Italiaan stelde.
Deze lezing was bijna overal uitverkocht


GGZ  informatie avonden

In Heerhugowaard en in Alkmaar De Mare werden regelmatig samen met GGZ NHN informatieavonden georganiseerd. Onderwerpen als Autisme voor volwassenen , Psychosen, AD(H)D  bij volwassenen, Angststoornissen, Depressie, maar ook Beter slapen, Mindfulness, Omgaan met stress en  Burnout, kwamen aan de orde. De spreker op de avond was een deskundige , meestal een psychiater van GGZ NHN, met daarbij een bijdrage/ verhaal  door een ervaringsdeskundige op het specifieke gebied. Deze combinatie maakte de avonden succesvol. De bezoekers zijn vaak zelf patiënt, ook veel naasten en andere belangstellenden komen naar deze avonden.


Verhaal Lokaal: Amer, Syrische vluchteling

In de reeks Verhaal Lokaal kregen bewoners van de wijk De Mare de kans om hun verhaal te vertellen. Tijdens Verhaal Lokaal vertellen bewoners bijzondere verhalen die het waard zijn om te delen en om te bewaren. Op 28 september vertelde Amer, een Syriër die zijn land heeft moeten ontvluchten vanwege het oorlogsgeweld, zijn verhaal. De avond stond in het teken van zijn gevaarlijke reis, die gepaard ging met overvolle boten, smokkelaars en wilde ritten door de woestijn. Het verhaal trok veel belangstelling. Het land komt uiteraard veel in het nieuws en door het te laten vertellen door iemand die het zelf heeft ervaren, komt het toch wel een stuk dichterbij. Amer vertelde zijn verhaal prachtig, met vele details en diepgang. Hij was heel open en toegankelijk, wat het publiek zeer waardeerde. Vele bezoekers lieten dit ook blijken aan Amer en hij ontving vele dankbetuigingen.


Kennisuitwisseling en -deling

Bibliotheek Kennemerwaard hecht veel waarde aan het delen van haar ideeën, en aan het opzoeken van externe partijen om zelf kennis te vergaren. In 2016 werd er door verschillende medewerkers werkbezoeken gebracht en kennis uitgewisseld met onder andere Bibliotheek Rotterdam, Gelderland-Zuid, Rozet, Leiden, Breda, Weert en Deventer. Verder werd er binnen het provinciaal netwerk van Noord-Hollandse bibliotheken overlegd met Velsen, Zuid-Kennemerland en Haarlemmermeer op het gebied van automatisering. Medewerkers van Bibliotheek Kennemerwaard deelden meerdere keren hun kennis binnen de provinciale kenniskringen, of verzorgden workshops. Op directieniveau werd een bijdrage geleverd aan het voorbereiden van een rechtszaak over het leenrecht van e-boeken bij het Europese Hof van Justitie in Luxemburg.

Er werd een gastcollege gegeven aan de bibliotheekschool in Gent, en een toespraak gegeven bij de International Authors Federation in Genève. Universiteit Utrecht vroeg de directeur een lezing te houden over innovatie voor de medewerkers van de universiteitsbibliotheek.  Ook werd er een bijdrage geleverd aan het netwerk Public Libraries 2020 en een toespraak voor leden van het Europees Parlement gehouden.

Gedurende het jaar mocht Bibliotheek Kennemerwaard ook een aantal collega’s uit binnen- en buitenland ontvangen die kennis kwamen nemen van onze ideeën. Dit waren bezoekers uit Randers (Denemarken), Chester (Groot-Brittannië), het directieteam van bibliotheek Markiezaat en twee leden van de directie van de Koninklijke Bibliotheek.

Naar boven