Leven lang leren

Stadsambassade Alkmaar

Bibliotheek Kennemerwaard nam eind 2015 het voortouw bij het opzetten van Stadsambassade Alkmaar. Met dit initiatief, dat voortbouwt op de community van Duurzaam Doen Alkmaar, wil de bibliotheek bijdragen aan de participatie en doe-democratie in Alkmaar. Een kleine groep van enthousiaste 'stadmakers' (merendeels zelfstandig ondernemers) besloot om met elkaar te gaan bouwen aan een meer zelfvoorzienende, duurzame en sociale stad. De Stadsambassade Alkmaar is een platform van waaruit dat vorm krijgt. Er is in 2016 vooral ingezet op het zichtbaar maken, verbinden en versterken van sociale en duurzame initiatieven. Daarbij is de Stadsambassade aangesloten bij het landelijk netwerk Steden in Transitie van Pakhuis de Zwijger in Amsterdam.

@Webbiebnl
Bibliotheek als motor van sociale innovatie i/d stad met project Stadsambassade @BiebKennemerwrd #innovatieraad


 

De belangrijkste resultaten:

  • Een sterke profilering van de Stadsambassade door op meerdere plekken zichtbaar te zijn, zowel online als fysiek (inclusief een eigen huisstijl). Een ingang voor Alkmaarders die willen bijdragen aan een duurzame en sociale stad.
  • Een grote kick-off met meer dan 110 Alkmaarders waar initiatieven werden gepitcht, een netwerk gebouwd en verbindingen gelegd.
  • Een redactie van 5-6 enthousiaste Alkmaarders die artikelen schrijven over lokale stadmakers en initiatieven. Meer dan 30 artikelen zijn gepubliceerd op http://www.stadsambassadealkmaar.nl
  • Een geleidelijke groeiende Online Community op Facebook van nu > 600 volgers.
  • Een zichtbare werk- en ontmoetingsplek op een centrale locatie: Het Nieuwe Warenhuis in de V&D (nu in Alkmaar Noord ).
  • In totaal 17 events, variërend van Tegenlicht Meetups, trainingen en workshops, een stadsexpeditie, lokale munt Meetups, acties om afval uit de grachten te halen, een voorstelling van Lucas de Man in Taqa Theater De Vest tot 3 bijeenkomsten van Creatieve Universiteit Alkmaar. Het laatste is een samenwerking met Het Nieuwe Warenhuis.

Duurzaam Doen Heerhugowaard 2016

In het kader van het samenwerkingsverband Clusius College, Natuur, Mensen & Economie (NME) en Bibliotheek Kennemerwaard zijn er in 2016 een aantal activiteiten georganiseerd op het gebied van Duurzaamheid in Heerhugowaard. Terugkomende thema’s zijn Klimaat, Biodiversiteit, Groen, Energie en Afval. Doelstelling is om met de leerlingen van het Clusius College als de beleidsmakers van de toekomst, volwassenen te interesseren voor Duurzaamheid. Alle inwoners van Heerhugowaard worden door de drie samenwerkingspartners uitgenodigd voor duurzame projecten op school, in de bibliotheek en op diverse locaties in Heerhugowaard.

De leerlingen van het Clusius College hebben in 2016 het nieuwe podium in de bibliotheek ingewijd door het geven van presentaties waarbij bezoekers een inkijkje konden krijgen in de diverse meetrapporten van het klimaat onderzoek in Globe en in de Watt strijd. De brainstormsessie met de aanwezigen levert nieuwe duurzame ideeën op die een vervolg zullen krijgen en in 2017 daadwerkelijk worden uitgevoerd. Op de multitouch tafel in de bibliotheek konden bezoekers deelnemen aan een Groene Voetstappenquiz om zo inzicht te krijgen in wat je zelf zou kunnen doen om uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Leerlingen van bassischolen hebben met duurzame ontwerpen geëxposeerd in de bibliotheek. Dit naar aanleiding van een door NME uitgeroepen wedstrijd. De prijsuitreiking voor het mooiste duurzame ontwerp vond plaats op het podium in de bibliotheek.


Inloopworkshops Groene techniek (8+)

De woensdagmiddag workshops Groene Techniek voor kinderen (8+) in de bibliotheek waren een doorlopend succes. Onder begeleiding van Electro-specialist Jos en Mechanica-specialist Peter gingen 15 kinderen per keer aan de slag. De wisselwerking tussen de vrijwilligers en de kinderen leverde prachtige resultaten op. De kinderen konden zich uitleven in experimenten en eigen ontwerpen en leerden veel over duurzaamheid en techniek. De workshops (8 in totaal) waren onderverdeeld in twee series van 4 workshops in voor- en najaar waarbij aan het eind de ouders van de kinderen werden uitgenodigd voor een eindpresentatie.

Digisterker

Werken met de e-overheid, is een cursus waarin tijdens 4 lessen werd uitgelegd hoe een DigiD kan worden aangevraagd en hoe men deze DigiD op overheidswebsites kan gebruiken. Dit gebeurde in een kleine groep van maximaal 8 deelnemers en twee getrainde docenten. Deze cursus is in 2016 7 keer aangeboden in de vestigingen Alkmaar Centrum, Alkmaar De Mare, Bergen, Castricum, Heerhugowaard en Egmond. Deelnemers leerden ondermeer een veilig wachtwoord aan te maken, te beoordelen of een website veilig is en hoe je op een (overheids)website kunt vinden wat je zoekt. De veelal wat oudere deelnemers gaven na de cursus aan dat ze zich zekerder voelden op het internet en in het omgaan met hun DigiD.

Sanneke @angelomychest
met collega naar het Joh. Bosco in Heerhugowaard voor #DigiDoe training aan docenten. Ook dat doen we bij @BiebKennemwrd

Exposities en  tentoonstellingen

Brons expositie in Heerhugowaard
Na de herinrichting heeft Bibliotheek Kennemerwaard geen expositieruimte meer. In het nieuwe concept zijn de wanden in gebruik voor boekenkasten. Er zijn geen vrije muren meer voor het ophangen van schilderijen en ander hangend werk. Dat wil niet zeggen dat er helemaal geen exposities georganiseerd kunnen worden. In een grote locatie als Heerhugowaard is er wel plaats voor ruimtelijk werk.

Het Collectief KIJKOPBRONS had ons benaderd voor een expositie van driedimensionale (ruimtelijke) kunst. In de maanden oktober en november zijn er diverse bronzen beelden in de locatie Heerhugowaard tentoongesteld. Mensfiguren in meer of mindere traditionele poses maar ook vogels en zoogdieren. Sommige werkstukken heel realistisch, andere weer abstract of figuratief. Het was een aantrekkelijke expositie die zeer in de smaak viel bij het publiek.

Naar boven