Terugdringen laaggeletterdheid

Taalhuis

Een Taalhuis is een fysieke plek in de stad waar vraag en aanbod over  het beter leren lezen, schrijven, rekenen, omgaan met de computer, spreken en luisteren bij elkaar komt. Medewerkers van het Taalhuis gaan in gesprek met de bezoeker en verwijzen deze door naar passend en gratis (digi)taalaanbod in de buurt. Dat kan dus ook eigen aanbod van de bibliotheek zijn. In de vestigingen Alkmaar Centrum, Alkmaar De Mare en Heerhugowaard is een Taalhuis gevestigd.

Binnen Bibliotheek Kennemerwaard kan er doorverwezen worden naar het Taalcafé in Alkmaar, Castricum, Akersloot, Heerhugowaard (3 keer per week!), conversatiegroepen,
Taalkring, Klik&Tik en Digisterker.

 

Een Taalpunt is een spreekuur van het Taalhuis op locatie. Sinds oktober is er een Taalpunt bij het UWV: niet digivaardige klanten kunnen na een gesprek met de adviseur naar  het Taalpunt van het UWV toe en kunnen meteen aan de slag met een  traject waarin de klant in drie maanden zelfstandig met Werkmap.nl aan de slag kan.

Het Bondgenootschap Geletterdheid Kennemerwaard  bestaat uit partners die hebben aangegeven zich in te willen zetten in het voorkomen en bestrijden laaggeletterdheid. Het taalakkoord Noord-Holland Noord gaat een stapje verder: daarin leggen organisaties concrete afspraken vast waar ze ook daadwerkelijk mee aan de slag gaan. Bibliotheek Kennemerwaard heeft op 5 september het Taalakkoord NHN ondertekend en o.a. daarin vastgelegd dat in elke gemeente binnen het werkgebied een Taalhuis in de bibliotheek gevestigd is.

Aantal bezoekers aan Taalhuis en Taalpunten

  • Taalhuis Alkmaar Centrum: 233
  • Taalhuis Alkmaar De Mare: 79
  • Taalpunt UWV (gestart in oktober): 21

Daarnaast zijn er circa 105 vragen via de Taalhuismailbox , de landelijke bellijn en website van Stichting Lezen & Schrijven beantwoord.


De Lonkende Leestafel Probiblio

Op 7 juli gaf een medewerker van de bibliotheek bij de De Lonkende Leestafel (Probiblio in Hoofddorp) een presentatie over projecten in de wijk, zoals Lezen in de keuken en Creatieve Leeskringen voor beginners. Hoe leg je contacten in de wijk? Hoe raak je in gesprek met wijkbewoners om erachter te komen welke vragen en behoeftes er leven? Wat kan de bibliotheek betekenen voor de wijk?
De bijeenkomst stond open voor collega’s uit alle bibliotheken. De Lonkende Leestafel heeft als doel bibliotheken te stimuleren meer en vooral andere soorten leesactiviteiten aan te bieden die dichtbij de interesses van de mensen blijven.

 


Wandeling door de Oudorperhout

Op donderdag 8 september heeft de bibliotheek in samenwerking met Stichting Oudorperhout een wandeling georganiseerd. Deze wandeling door de Oudorperhout , waar 18 mensen aan meededen, vond plaats in het kader van De Week van de Alfabetisering. Het idee was dat mensen die moeite hebben met de Nederlandse taal en / of korte tijd of al langer in Nederland wonen elkaar ontmoeten, met elkaar te praten en de omgeving verkennen. De opzet bleek geslaagd. De gidsen van Stichting Oudorperhout wisten veel te vertellen. Ze probeerden het simpel te houden, zodat het voor iedereen te begrijpen was. Over het bezoek aan een van de molens (met koffie drinken in het zonnetje) was iedereen erg enthousiast. De deelnemers mochten van de molenaar zelfs (zonder schoenen) zijn huis van binnen bekijken.

 


Vervolg op Leeskringen voor beginners

Na de Leeskringen voor beginners in Overdie (Alkmaar) werd door de bibliotheek in samenwerking met MEE De Wering een workshop voor collega’s georganiseerd over leeskringen. Een aantal collega’s ging er mee aan de slag. Dit resulteerde in 2016 in twee leeskringen voor mensen die moeite hebben met de Nederlandse taal in Heerhugowaard. Beide leeskringen organiseerden drie bijeenkomsten. Een leeskring vond plaats in de bibliotheek, de andere in Buurthuis De Ezel. Deze leeskringen krijgen een vervolg in 2017.

 

Naar boven