Leven lang leren

Om bij de tijd te blijven en vooruit te komen in de samenleving stimuleert Bibliotheek Kennemerwaard inwoners hun kennis en vaardigheden actueel te houden en te verbeteren en zich blijven te ontwikkelen. Dit gebeurt onder het motto: Leven lang leren, waar ook in 2017 weer ruim aandacht aan is besteed.

 

Stadsambassade Alkmaar

In april 2017 heeft de Stadsambassade Alkmaar voor een nieuwe koers gekozen. Waar het platform zich eerst richtte op het zichtbaar maken en verbinden van bestaande duurzame initiatieven in Alkmaar, heeft de enthousiaste platformredactie ervoor gekozen om voortaan vooral zelf het goede voorbeeld te geven. Door zelf ‘duurzame challenges’ aan te gaan en de ervaringen online te delen, willen de initiatiefnemers stadsgenoten enthousiasmeren om mee te doen. Het resultaat is de No Impact Group die financieel wordt ondersteund door Gemeente Alkmaar en het Victorie fonds. De initiatiefnemers hebben een online platform gebouwd en via diverse campagnes geprobeerd deelnemers te werven. De resultaten vallen vooralsnog tegen en dus zijn de ‘No Impacters’ nog op zoek naar andere manieren om volgers en deelnemers te vinden.


 

Workshops voor stad van morgen

Vanuit de Stadsambassade Alkmaar ontwikkelde Bibliotheek Kennemerwaard de serie Workshops voor de stad van Morgen! Acht workshops, die werden gegeven door lokale Alkmaarders die succesvol en inspirerend zijn op hun vakgebied en een waardevol netwerk hebben in de stad. Tijdens co-creatieve workshops droegen zij hun vakkennis en ervaring over aan Alkmaarders die een lokaal idee of concept willen realiseren. Deelnemers aan de workshops waren (startende) ondernemers, vertegenwoordigers van maatschappelijke initiatieven en organisaties, actieve inwoners, studenten, enzovoort. De serie liep door tot in maart 2018 en de toegangsprijzen zijn bewust laag gehouden. Thema’s van de workshops zijn onder andere duurzaam ondernemen, je verhaal maken, projectplannen ontwerpen, facebookmarketing, evenementenorganisatie & communitybuilding, en projectfinanciering. De workshops werden gevolgd door gemiddeld vijftien deelnemers per keer.


Inloopworkshops Techlab (8+)

De woensdagmiddagworkshops Groene Techniek voor kinderen (8+) in de bibliotheek waren ook in 2017 weer een doorlopend succes. De wisselwerking tussen de vrijwilligers en de kinderen leverde prachtige resultaten op. Tijdens de workshops konden de kinderen zich uitleven in experimenten en eigen ontwerpen, terwijl ze tegelijkertijd leerden over duurzaamheid en techniek. De workshops (acht in totaal) waren onderverdeeld in twee series van vier workshops in voor- en najaar. Inmiddels is het team verrijkt met een vrijwilliger die voor 2018 een plan heeft gemaakt met extra gereedschappen en materialen. Doel is dat de kinderen op deze manier meer technische snufjes kunnen gaan toepassen.

Activiteiten op podia

Van de podia in de verschillende vestigingen van Bibliotheek Kennemerwaard werd veel gebruik gemaakt. Door hun ligging midden in de bibliotheken, trokken de podia veel publiek. Er waren zowel kleinschalige als grotere activiteiten, variërend van voordrachten van poëzie en optredens van amateurkoren en orkesten tot en met interactieve lezingen. Het podium in de bibliotheek blijkt een uitstekende plek om kennis te delen en bezoekers op een laagdrempelige manier te laten genieten van het culturele aanbod.


Digisterker

Twaalf keer werd de cursus Digisterker gegeven. Dat was in de vestigingen Alkmaar Centrum, Alkmaar De Mare, Bergen en Heerhugowaard. In samenwerking met Seniorweb werden in Alkmaar een aantal informatiemiddagen georganiseerd over werken met de e-overheid. Aan het eind van deze middagen konden deelnemers zich direct bij de bibliotheek inschrijven voor de cursus Digisterker. Tijdens deze cursus leerden de deelnemers onder meer DigiD aanvragen en gebruiken, informatie zoeken en vinden op overheidswebsites, toeslagen aanvragen en digitaal een afspraak maken. Ook gingen zij aan de slag met het gebruik van de persoonlijke omgeving van overheidsorganisaties zoals bijvoorbeeld ‘Mijn toeslagen’ en ‘Mijn overheid’. Van de deelnemers die na afloop een evaluatieformulier invulden, kreeg de cursus gemiddeld een 8,3 als rapportcijfer.

‘Ik ben blij dat ik deze cursus heb gevolgd en nu geen angst meer heb bij het zoeken naar info via DigiD. Ook de schriftelijke begeleiding via het boek is waardevol.’ (deelnemer cursus Digisterker)
‘Ik kon op een ongedwongen manier oefenen met overheidswebsites.’ (deelnemer cursus Digisterker)
‘Je krijgt meer vertrouwen in jezelf maakt plannen om meer te doen met de pc.’ (deelnemer cursus Digisterker)

 


Samenwerking met de Belastingdienst

Sinds begin 2017 bestaat er een samenwerking tussen de Belastingdienst en de bibliotheken. Nu de blauwe envelop verdwenen is en er veel minder belastingkantoren zijn, zijn veel inwoners onthand. Zij hebben moeite met het invullen van de belastingaangifte omdat ze digitaal minder vaardig zijn. De Belastingdienst zag in de bibliotheek de ideale partner om deze inwoners hierbij te helpen.
Hiertoe zijn in de aangifteperiode maart en april diverse spreekuren georganiseerd in de bibliotheken. Er waren inloopspreekuren waarbij zowel één op één hulp als groepsgewijze hulp bij aangifte mogelijk was. De spreekuren werden verzorgd door maatschappelijke organisaties als MET Heerhugowaard, MEE de Wering, en Stichting Welzijn Castricum. Belastingconsulent Jama uit Alkmaar verzorgde het hele jaar door, dus ook na de aangifteperiode, gratis inloopspreekuren. In onze vestigingen werden in de aangifteperiode publiekspc’s gereserveerd voor het doen van belastingaangifte. Uiteraard voldoen alle publiekspc’s aan de veiligheidseisen van de Belastingdienst. Alle activiteiten rond de samenwerking met de Belastingdienst zijn gratis voor het publiek.


CoderDojo Kennemerwaard


Ook Vanuit CoderDojo Kennemerwaard is in 2017 weer een groot aantal activiteiten ontplooid. Bij een (Coder)Dojo leren jonge mensen (tussen de 7 en 17 jaar) programmeren, websites bouwen, apps ontwikkelen, programma’s en games maken, enzovoort. Ze worden hierin begeleid door vrijwilligers. Naast het leren programmeren, ontmoeten deelnemers ook andere like-minded mensen. Een zogenoemde CoderDojo maakt development en leren programmeren tot een leuke en sociale ervaring. Daarnaast ligt veel nadruk op de open source en gratis software. CoderDojo is een wereldwijd fenomeen met een breed netwerk aan vrijwilligers en met slechts één regel: ‘Boven Alles: Wees Cool!’ En pesten, liegen en andermans tijd verdoen is niet cool.

Vanuit CoderDojo Kennemerwaard zijn het afgelopen jaar dojo’s gehouden in de vestigingen in Limmen, Alkmaar, Heerhugowaard, Bergen en Castricum.


CoderDojo on Tour


Elk jaar tijdens de kermis in Alkmaar staat op het evenemententerrein achter het CBR, de rijdende school. Op deze school krijgen de kinderen van kermisexploitanten les. Dit jaar organiseerde Bibliotheek Kennemerwaard een speciale CoderDojo on Tour voor de leerlingen van de rijdende school. Op 28 augustus maakten de kinderen hier kennis met robots en leerden zij de beginselen van het programmeren via het programma Scratch. Er was een programma voor de 4 - 8 jarigen en een programma voor 9 jaar en ouder. De leerlingen van de rijdende school hebben erg genoten van de dojo en zijn vol enthousiasme gaan experimenteren met Dash en Ozobots.


Uitreiking certificaten Klik & Tik

Op 5 december eindigde de laatste les van de eerste module Klik & Tik voor het leren omgaan met de computer en internet. Vijf inwoners van Schoorl, variërend in leeftijd van 70 tot ruim 80 deden met succes mee aan deze digitale training.

‘Mijn man wilde absoluut niets hebben van computers dus die kwam bij ons de deur niet in. Nu ben ik alleen en heb ik de stoute schoenen aangetrokken. Toen ik hoorde dat er een training werd gegeven in de bibliotheek, heb ik me aangemeld. Ook heb ik ondertussen een laptop aangeschaft. Mijn kleinzoon komt regelmatig langs om me te helpen. Ik ben nog maar net klaar met de basis maar ik ga zeker door met een nieuwe module van Klik& Tik. Ik wil graag ontdekken wat er allemaal mogelijk is” (80-jarige deelneemster eerste module Klik & Tik)

 


Europe Direct Noord-Holland Noord

Sinds april 2015 is Bibliotheek Kennemerwaard host van het Europe Direct Infocenter. Hier krijgen inwoners informatie over Europese zaken. Daarnaast wordt nauw samenwerkt met middelbare scholen die gratis door ons ontwikkeld lesmateriaal kunnen ontvangen rondom bijvoorbeeld Brexit. Tevens worden vanuit Europe Direct op regelmatige basis evenementen georganiseerd met een Europees tintje. Denk daarbij aan de lezingenserie Europa Actueel. Op zondagmiddagen vertelden experts over Europese onderwerpen die op dat moment in het nieuws waren. Er werden lezingen gegeven over Trump, China, Brexit en Duurzaamheid. In samenwerking met Filmhuis Alkmaar en Cinebergen organiseerden wij in november de Europese Filmvierdaagse en in december stond de eerste Human Library in Alkmaar op het programma (zie ook hoofdstuk 2 Participatie en zelfredzaamheid). Europe Direct is te vinden via www.europainnoordholland.nl

Naar boven